ata carnet

Er du lidt i tvivl om, hvad Carnet er, og hvad det har af betydning for handlen? Læs mere her

Carnet kan virke som et fjernt begreb, fordi det måske ikke er det ord, som vi støder mest på i hverdagen. Men det er faktisk vigtig for importen i et land.  

Når der tales om et Carnet, tales der ofte også om ATA-Carnet, som er et tolddokument. Det er en ordning, som tillader en midlertidig import af varer til et andet land i op til 1 år. Det betyder altså, at de varer som blev indført, skal hjemtages til Danmark igen inden fristens udløb.  

Det kan være lidt indviklet, så derfor er det også vigtigt at undersøge ATA-ordningen, før du sender dine varer afsted. 

Hvad dækker et Carnet, og hvad dækker det ikke?  

Et Carnet dækker alle varer, som ikke kan konsumeres. Det vil altså sige varer som f.eks. kameraer, køretøjer, beklædningsgenstande, værktøj, heste osv. Omvendt dækker ATA-Carnet ikke landbrugsmaskiner, som skal bruges til arbejde i udlandet eller entreprenørmateriel. Derudover skal du også være opmærksom på, at varernes/udstyrets identitet skal kunne konstateres, samt det ikke må sælges, bortgives eller udlejes i det pågældende indførelsesland. Til sidst er det vigtigt at være opmærksom på, at prisen på et ATA-Carnet vil afhænge af værdien af de varer, som der rejses med. Det vil altså ikke være samme værdi for alle varer. 

Fordele ved et Carnet 

Det er vigtigt at få et overblik over fordelene, når du kigger på ordningen til dine varer. En af fordelene er, at du undgår at skulle betale told og afgifter i indførsels- og transitlandene. Derudover undgår du en masse forskellige valutaer, ventetid samt en sikkerhedsstillelse. Derudover undgår du også en besværlig toldprocedure, fordi der kun er ét tolddokument til alle formaliteter at forholde dig til.  

ATA-Carnet accepteres af toldvæsenerne i over 70 lande og er derfor en ordning, som ses mange steder. Til sidst er det også en stor fordel, at ekspeditionstiden er utrolig hurtig. Alle ansøgninger som modtages inden kl 12, bliver behandlet samt sendt samme dag. Derudover kan de afhentes efter kl 14 på et af kontorerne.  

Andre varer som dækkes 

Udover ovenstående varer gælder det også over varer, som skal vises eller bruges på udstillinger, messer eller lignende. Det kan være varer som brugskunst, smykker og elektronik. Det gælder hertil også vareprøver, som skal vises frem i besøgslandet og derfor tages hjem igen, hvor der skal aftales videre omkring produkterne.  

Ovenstående varer kan få en Carnet, fordi det er varer, som tages hjem igen inden for 1 år, som er fristen for ordningen. Har du at gøre med ovenstående produkter, kan det godt betale sig at få et, så du undgår besværlige processer og procedurer, som du ellers ville støde på. På den måde er det nemmere at få varer ud i verdenen og tilbage til Danmark igen. Især når så mange lande er en del af aftalen, så er der god chance for, lige meget hvor du er i verdenen, at du kan sende varer afsted.