behandling af stress

Stress er et kæmpestort problem i det danske samfund. I nogle professioner er det snarere reglen end undtagelsen, at man efter en række år bukker under for stress. Udbrændthed kaldes det. Folkeskolelærere, men også pædagoger, er to af de hårdest ramte grupper. 

Stress rammer også især chefer, virksomhedsledere og ledere af institutioner. Men stress er meget mere udbredt endda. Et stort og voksende antal skolebørn føler sig stresset. Mange unge får endda medicin mod stress.

Det er meget sandsynligt at mange skilsmisser også skyldes stress. Når en, eller endda begge partnere i et ægteskab lider af stress, smitter det af på hele familien. Og en dårligt fungerende familie stresser naturligvis især børnene.

Noget er altså helt galt. Stress synes at være en selvforstærkende ond cirkel. Der skal gøres noget. Men hvad?

Den rette stresshåndtering

Stresshåndtering er når du prøver at kontrollere din stress. Der findes mange metoder. Nogle er mere seriøse end andre. Dette skyldes at stresshåndtering er en glimrende forretningsmulighed. Professionel stresshåndtering er psykologernes domæne. Men psykologer er dyre. En psykologtimer kan koste omkring 800 kroner.

Det er svært at få en henvisning til psykolog og derved tilskud fra sygesikringen. Men selv med tilskud kan det stadig være en dyr affære som mange ikke har råd til. Der er heller ingen tidsstempel på stresshåndterings terapier, og de kan tage lang tid.

Problemet er også, at stresshåndtering ikke nødvendigvis fjerner årsagen til stress. Så er det lidt som stakkels Sisyfos: Stenen han skal bære op ad en bjergtop ruller altid ned igen, lige inden han når toppen.

yoga mod stress

Stressbehandling er nødvendigt

Mange søger så hjælp i alternative cirkler. Men det er en jungle. Selvudnævnte eksperter, mystiske terapeuter og en del udprægede charlataner løber frit rundt og kan påstå hvad som helst. At finde ud af hvad og hvem der rent faktisk duer, kan koste dig en ordentlig sjat penge. Og der er ingen garantier.

Nogle stresshåndteringsmetoder som meditation, især Mindfulness er seriøse og har god succes. Men det er ikke alle der kan klare den slags. Og så kan der stadig være det problem at årsagen til problemet holder sig udenfor rækkevidde.

Så er det måske en ide at prøve en anden tilgang: stressbehandling.

En stresslæge hjælper med stress behandling. Stressbehandling kræver ekspertise. Og den skal også være individuel. Hvert menneske oplever stress på sin egen måde. Stress er tæt knyttet til din personlighed. Både hvad der angår årsagerne og hvordan du håndterer stresset.

Kom ud af sporene

Hvis du lider af stress i en eller anden form, har du nok allerede oplevet fænomenet. Stress synes at grave sine egne spor i din personlighed. Og du følger i disse spor som en sporvogn.

Med stresshåndtering lærer du at erkende sporene og komme ud af dem. Men det er utroligt svært at komme ud af sporene. Til gengæld er det meget nemt at falde tilbage i de dybe spor.

En lille hændelse, en uventet emotionel reaktion og vupti, ryger du tilbage i sporet. Du kender mønsteret muligvis fra skænderier med en partner eller familiemedlem. Med stress forholder det sig på samme måde.

Stressbehandling har en helt anden tilgang. Stresslægen hjælper dig med at slette sporene.