bæreposer med hank

Bæreposer, geniale blæksprutter med eller uden hank


I dag kan vi slet ikke forestille os at der engang har været en tid, hvor man ikke havde mulighed for en bære pose ved indkøb. De første bæreposer kom helt sikkert i takt med at vi begyndte at handle dagligvarer. Sådan har det jo ikke altid været. I fortidens bondesamfund var de fleste selvforsynende. Hver bondegård eller husmandssted havde en køkkenhave, høns, måske en gris eller to. De der var lidt rigere, havde også flere kreaturer.

Dagligvarer fik vi fra køkkenhaven eller fra de depoter hvor vi gemte maden og andre forbrugsgoder. Det vi ikke selv havde, kunne vi bytte os til med naboer og venner, eller på et marked.

Bæreposer kom med købstæderne

I den tidlige middelalder opstod de første bysamfund. Forskellen mellem en landsby og en by er: en landsby en ansamling af bodstæder. En by er et sted hvor folk bor, arbejder og handler. Og derved fulgte en specialisering. Nu lavede ikke alle alt selv længere. Der opstod professioner. En snedker lavede møbler, en skrædder tøj, og en skomager sko.

Når ikke alle længere lavede alt selv, var der også brug for at handle. Og sådan blev købstæderne til. Stæder med selvstændige håndværkere, værtshuse og butikker. Og når du går ud for at handle, har du også brug for noget at bære dine godter i.

Fra mulepose til plasticpose – til mulepose

De første bæreposer var helt sikkert muleposer. Bæreposer af kraftigt og billigt stof, som lærred eller hamp. Sådan var det i over 1000 år, lige indtil 1960’erne. Der kom de første plastikposer. Plastikposer har helt klart nogle fordele. De er lettere og fylder mindre. De suger sig heller ikke fuld med vand og bliver tunge. Faktisk er de helt vandtætte, så når noget løber ud, så sviner det ikke alt til.

I løbet af kort tid blev bæreposer af plastik også meget billige. Snart havde de fuldstændig fortrængt de traditionelle muleposer og indkøbstasker.

Men plastik er, som vi i dag ved, ikke helt uproblematisk. Det tager naturen godt 500 år at nedbryde en konventionel plasticpose. På verdensplan har 50 års ukritisk brug af plastikposer skabt et enormt problem.

sport plastikpose

Miljø og klima

Plastikposer har fået et skidt ry efter, at de er begyndt at fylde naturen og skabe problemer for dyrelivet. Faktisk er plastik et helt generelt miljøproblem, som mange forskere i dag forsøger at løse. Verdenshavene er fyldt med bras, og mange havfugle og fisk bliver fundet døde med mere og mere plastik i deres fordøjelsessystemer.

Det er en tragisk udvikling, der skal bekæmpes. Det gør du bedst ved at holde dine plastikposer langt væk fra naturen. Sørg for at smide dem ud, når du ikke kan bruge dem længere, og genbrug dem så meget som muligt, så de ikke hober sig op i dit hjem.

Derudover er der i dag mange forretninger – især supermarkeder – der har alternativer til den klassiske plasticpose. Mange steder kan der købes bæreposer af stof eller store bæreposer af plastikmateriale, som dog er designet til at blive brugt som en fast indkøbspose.